2015/07/09

JR pass VS Pasmo card

I Tokyo så åker man mycket runt med tunnelbanan och det går ganska mycket pengar till just tågresor.

När jag var i Japan så åkte vi till Osaka och Kyoto också för at träffa på lite folk. För att ta sig från Tokyo till Osaka eller Kyoto så ska man skaffa ett så kallad Japan Rail Pass kort (JR pass) innan man åker till Japan. Du beställer passet för x antal dagar och hämtar ut i en speciell turist kiosk då du bestämmer vilket datum ditt pass ska börja gälla ifrån. När ni kommer till spärrarna så visar ni till de som jobbar där era JR pass så kommer ni igenom om (om erat datum gäller det vill säga).

JR passet gäller bara dock för ett speciellt tåg och då får du åk det tåget gratis (du får inte sitta i de reserverade plats vagnarna annars måste du betala). För att du ska slippa betala helt så måste du också ta rätt tåg, tåget du ska ta är Shinkansen tåget (Bullet train).

Shinkansen tåget är den gröna linjen och de tågen går upp till 500km i timmen! Kan säga att det känns som att tiden FLYGER iväg då man sitter på de tågen. Det tar ungefär tre timmar från Tokyo till Osaka med Shinkansen, dock känns det inte som tre timmar.






När du åker i Tokyo finns det ett kort som heter Pasmo, detta kortet är ett kort man fyller på med en viss summa pengar innan man åker med tåget. Du fyller de i automater som finns bredvid tunnelbanespärrarna. 

I Sverige så lägger man kortet bara på när man stiger på bussen/tåget men i Tokyo blippar du både in och ut. För det finns små spärrar som är stängda tills du lägger kortet på den blåa brickan (för de som inte åker ofta eller vill använda engångs biljetter så finns det även sådant man kan använda).




Med Pasmo kortet kommer du igenom alla tunnelbanelinjerna som finns i Tokyo MEN om du ska åka t.ex Yamanote Line så kommer det kosta ungefär dubbelt så mycket än att åka de andra linjerna! Yamanote line är också känd som JR Line i Tokyo. Så ni som har ett JR Pass kommer in gratis med det passet då ni bara visar upp det passet till de som jobbar vid spärrarna. 















 P.S! Ni kan även använda ert Pasmo kort till att betala bland annat i "Vending machine" som står lite här och där!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

ありがとう〜♪ (=^0^=)/